Správné umístění kuchyňských spotřebičů se řídí několika pravidly.
Při navrhování kuchyně postupujeme takto:
Na kraj celé kuchyňské sestavy postavíme chladničku = je to hlavně z toho důvodu, neboť by výška chladničky umístněná uprostřed kuchyňské sestavy působila příliš rušivě a rozbíjela tak celou pracovní plochu.
Na obrázku je naše moderní kuchyň Elegant malina.
Jestliže uvažujete o dalších vysokých skříních, např. zvýšenou troubu s mikrovlnkou, popřípadě vysokou potravinovou spíž, umístěte vždy tyto skříně pohromady s ostatními vysokými skříněmi.
Nemyslete si, že vysoké skříně na obou stranách kuchyňské linky budou vypadat efektně - určitě ně! Vyvarujte se tedy postavení jednoho komínu na jednu stranu místnosti a druhý komín na druhou stranu. Takto bude kuchyň vypadat příliš sevřeně.
Jestliže nemáte místo na více vysokých skříní pohromadě, zvolte polovysoké kuchyňské skříně, které nepůsobí tak masivně jako vysoké skříně skříně.
Varné centrum a jeho umístění
Varné centrum se skládá ze dvou části, tj. varná deska a digestoř. Varné centrum umistětě tak, aby Vám po obou stranách varné desky vznikl manipulační prostor. Vzniklou odkládací plochu určitě oceníte při vaření a časem byste tento prostor postrádali. Pro tuto odkládací část si ponechte alespoň 40-60 cm.
Mycí centrum a jeho umístění
Mycí centrum obsahuje dřez a myčku nádobí. Důležité je vědět, že mezi varnou deskou a dřezem by měla vzniknout hlavní pracovní plocha, která by měla být alespoň 120 cm. Takové uspořádaní je praktické hlavně z toho důvodu, neboť budete moci po jedné ruce potraviny umýt, nakrájet a hned vedle je dát do hrnce. Po druhé straně dřezu by rovněž měla vzniknout plocha alespoň 40-60 cm.
Je jasné, že jste zvyklí na menší prostory a chcete se držet svého uspořádaní, na které jste zvyklí, ale věřte, že na lepší si člověk zvyká velmi rychle.
Erogonomii kuchyně se snažíme navrhovat tak, aby vaření pro Vás bylo co nejpříjemnější a snadné.