Pracovní deska slouží k práci v kuchyni.
Jak již tomu z názvu vyplývá, pracovní desky jsou určeny převážně k přípravě pokrmů v kuchyni. Mnoho lidí si myslí, že když si do své kuchyně pořídí pracovní desku, tak na ní mohou přímo krájet či klepat. Není tomu tak! Vezmeme si příklad žulové pracovní desky nebo desky technistone, kdy častým krájením na této pracovní desce se časem mohou objevit přímo v desce vrypy, s čímž se můžete klidně vyrovnat. Nicméně si takovým to krájením s velkou pravděpodobností ztupíte všechny své nože.
Nevhodné krájení může zcela poničit pracovní desku.
Co si budeme povídat, nejméně vhodné je krájení přímo na pracovní desce laminátové, což má za následek vznik rýh a zářezů přímo do lamina. Pod laminátem je už jen dřevotřísková deska, která vodě nedokáže odolat. Při krájení potravin proto doporučujeme vždy používat prkénko. Světlou výjimkou jsou masivní pracovní desky, ale i do nich se časem vyryjou rýhy a zářezy vzniklé nožem. Jestliže i tak neholdujete prkénkem, pamatujte na hygienické nároky každého z nás.
Odolnost pracovní desky proti chemikáliím, barvivům, vysoké teplotě
Všechny druhy pracovních desek jsou odolné proti cehmikáliím (např. ocet, koncentrované ovocné šťávy), proti barvivům (např. červená řepa), nebo proti vysoké teplottě. Všechny pracovní desky snesou teplotu do 160°C, vyšší teplotu však již snesou pouze pracovní desky z kamene či jiné směsi. Opět musíme zdůraznit fakt, že jestliže budete pokaždé dávat na jedno místo pracovní desky například rozpálený pekáč, časem se nevyhnete například změně barvy na pracovní desce, změně struktury pracovní desky.